Stemadvies

20140313_gemeenteraadsverkiezingen_005Terwijl in andere delen van de wereld de burgers hun leven riskeren voor een beetje meer democratie, gaat in ons land waarschijnlijk maar zo’n 44% naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe droevig kan het wezen in een land waar menigeen roept dat zijn problemen door de crisis en andere ongemakken hem boven het hoofd groeien. Juist daar waar directe democratische keuzes nog enigszins te begrijpen en te maken zijn, laat de Nederlander het afweten.

Nu begrijp ik dat je niet blij wordt van al dat geschreeuw van landelijke politici, die doen alsof ze betrokken zijn bij die lokale politiek. Je ziet ze vier jaar niet en dan opeens is het weer canvassen geblazen met roos, flyer, selfie of sleutelhanger (ja echt!). en wat praten ze altijd lang en veel, die landelijke politici. Kan er nou niet eens een na een korte zin zijn mond houden. het lijken wel wetenschappers: uitputtend wordt het hele partijprogramma opgerakeld als hen een eenvoudige vraag wordt gesteld. Gemiste kans na gemiste kans om de burger te betrekken.

Ik hoop dat er over niet al te lange tijd partijen opstaan, die de burger weer echt betrekken bij beleidsvorming, want dit is de dood in de pot. Hier en daar zie ik een enkel knopje boven het verzuilde politieke maaiveld opkomen. Initiatieven die proberen frequentere referenda of andere kleinschalige raadplegingen op gang te brengen met hun achterban (vanuit D66 blijft het daarover ernstig stil).
Ik hoop dat het gaat lukken met inzet van nieuwe media de (jonge) burger weer meer te betrekken. maar daarvoor moeten politici wel leren zelf hun stem wat minder te gebruiken. dan horen ze hopelijk de burger vanzelf wat meer…

(…en 19 maart wel even naar dat stemhokje, verdomme!)